GTC Rally pas op laatste proef beslist in voordeel van R5 equipe

Bob de Jong snelt naar overall zege in zijn thuisrally

Spanning werd er wel verwacht, maar dat er tot op de laatste meters van de GTC Rally moest worden gestreden om de algemene overwinning had niemand durven voorspellen. Vorig jaar moest Bob de Jong nog zijn meerdere erkennen in Jasper van den Heuvel, maar dit jaar had de R5 coureur zijn zinnen gezet op de eerste plaats en hij stelde in de slotfase de felbegeerde zege veilig.

Met zijn Belgische navigator Bjorn Degandt was De Jong met zijn DS3 de concurrentie te snel af. Met Hermen Kobus (Skoda) op de tweede plaats in het klassement voor de Eurol R5 Rally Challenge belooft de Hellendoorn Rally half september een spannende ontknoping, want Kobus en De Jong staan nu ex-aequo aan de leiding.

Met 15 klassementsproeven over ruim 142 km was de GTC Rally relatief kort, maar zowel zaterdag als zondag was het een prachtige wedstrijd waar deelnemers en publiek veel plezier aan beleefden. Onder prima weersomstandigheden startte de rally zaterdagavond in Roosendaal, waar meteen de eerste korte (show)proef op Manege Den Goubergh werd afgewerkt. Jasper van den Heuvel (Mitsubishi) kende de beste start, met Hermen Kobus op de tweede plaats. Bob de Jong verloor iets te veel tijd op deze krap meer dan een kilometer lange proef, maar op de tweede proef van de rally (Klein Zundert) lieten Kobus en De Jong zien waartoe de R5’s in staat zijn en lieten zij de concurrentie achter zich. Hermen Kobus wist de leiding in de rally te behouden tot halverwege de avond, totdat hij op proef 5 kostbare tijd verloor door een turbo probleem. Dat kon hij niet meer verhelpen en zo kampte hij gedurende 3 proeven met minder vermogen, waardoor hij bijna twee minuten achterstand opliep op leider Bob de Jong, die met kleine stapjes ook uitliep op Jasper van den Heuvel.

Zondagochtend begon Bob de Jong met een voorsprong van bijna 18 seconden op Van den Heuvel, maar al na 500 meter op de openingsproef in het Belgische Nieuwmoer verremde De Jong zich en spinde, waarbij de motor van zijn DS3 afsloeg. Kostbaar tijdverlies was het gevolg, waardoor Jasper van den Heuvel nipt de leiding pakte. Daarna was het stuivertje wisselen tussen De Jong en Van den Heuvel, maar uiteindelijk trok de DS3 R5 rijder aan het langste eind en stelde hij op de laatste proef de zege veilig. Met Hermen Kobus op plek 3, de Zweed Joachim Grahn op de achtste plaats en Henk Vossen na een uitstapje tegen een paal toch nog op de 18e plaats, werd ook de betrouwbaarheid van de R5’s onderschreven.

Uitslag GTC Rally – Eurol R5 Rally Challenge:

  1. Bob de Jong/Bjorn Degandt, DS3 R5, 1 uur 23 min 49,3 sec
  2. Jasper van den Heuvel/Lisette Bakker, Mitsubishi Lancer Evo X, op 6,1 sec
  3. Hermen Kobus/Erik de Wild, Skoda Fabia R5, op 1 min 25,7 sec
  4. Ronald Leemans/Remco van Overdijk, Mitsubishi Lancer Evo V, op 5 min 3,8 sec
  5. Martin van Iersel/Frans van den Einde, Mitsubishi Lancer Evo X, op 5 min 8,8 sec
  6. Joachim Grahn/Rickard Nilsson, Ford Fiesta R5, op 7 min 2,0 sec
  7. Henk Vossen/Sander van Barschot, Ford Fiesta R5, op 19 min 2,7 sec

1e plaats: Bob de Jong (Essen, België)
“Ik ben super blij met dit resultaat, maar ik heb het mijzelf door het remfoutje nog wel moeilijk gemaakt. Maar voor de rest ging het echt lekker en mijn navigator Bjorn Degandt heeft mij continue het vertrouwen gegeven dat we op koers lagen voor de zege. Alleen het showproefje op de manege lag mij helemaal niet en daardoor kreeg Jasper van den Heuvel een paar keer wat seconden cadeau. Het is jammer dat Hermen Kobus zaterdagavond pech had, want ik had graag met hem gestreden om de eindoverwinning. Maar in Hellendoorn kunnen we het weer tegen elkaar en hopelijk tegen nog meer R5’s opnemen.”

2e plaats: Hermen Kobus (Nijmegen)
“We zijn uiteraard wel tevreden met ons tempo in de GTC Rally, die voor mij relatief onbekend terrein betekende, want ik reed hier pas twee keer (in 2008 en 2010). Maar het turboprobleem zaterdagavond betekende helaas dat we niet mee konden strijden om de overall zege. De ‘buitenproeven’ vond ik zeer uitdagend, maar de korte proef op de manege en ook die op het industrieterrein lagen mij niet zo. Maar met een gelijke stand in de R5 Challenge kijk ik uit naar de strijd met Bob de Jong in Hellendoorn.”

3e plaats: Joachim Grahn (Yngsjö, Zweden)
Kort voor de GTC Rally meldde ook de Zweedse rallyrijder Joachim Grahn (Ford Fiesta) zich aan voor deelname aan de Eurol R5 Rally Challenge. Daarmee kwam het totaal aantal deelnemers dit seizoen al op 5 en het toont ook aan dat de klasse aan populariteit wint. Grahn rijdt graag in Nederland en overweegt om ook in Hellendoorn aan de start te staan. De Eurol R5 Rally Challenge is volgens hem een uitstekend initiatief. De achtste plaats bij zijn eerste deelname aan de GTC Rally stemde tot tevredenheid.

4e plaats: Henk Vossen (Tegelen)
“We hebben leuk gereden, maar moesten in het begin nog even in het juiste ritme komen. Jammer genoeg nam ik een bocht op proef 7 iets te krap en eindigden we tegen een paal. Gelukkig konden wij zondag binnen het Rally 2 reglement alsnog mee doen aan de resterende proeven en dat was erg leuk. Maar we konden daardoor niet de strijd aangaan met Grahn. We zijn nu wel opgewarmd voor mijn 36e deelname aan de WRC rally van Duitsland volgende maand, maar komen eerst nog in actie in de Oberehe Rallye. ”

Ranking Eurol R5 Rally Challenge na 2 wedstrijden:

POS. RIJDER ELE GTC Hellendoorn TOTAAL
1. Hermen Kobus, Skoda Fabia 25 18 43 punten
Bob de Jong, DS3 18 25 43 punten
3. Henk Vossen, Ford Fiesta 12 12 24 punten
4. Piet-Hein van der Heijden, Ford Fiesta 15 DNS 15 punten
5. Joachim Grahn, Ford Fiesta DNS 15 15 punten

Snelsten op de proeven:

1e 2e 3e 4e
Kobus 12* 5
De Jong 6* 10 1
Van der Heijden 1 16
Vossen 17

* 1 x ex-aequo