Eurol R5 Rally Challenge prooi voor Hermen Kobus

Bernhard ten Brinke wint R5 klasse in Eurol Hellendoorn Rally

Na een uitdagende Eurol Hellendoorn Rally werd Hermen Kobus (Skoda) zaterdagavond op het finishpodium in Nijverdal gehuldigd als winnaar van de Eurol R5 Rally Challenge 2017. Kobus eindigde met zijn navigator Erik de Wild op een prachtige derde plaats overall, achter vijfvoudig winnaar Dennis Kuipers met een WRC Ford Fiesta en de als tweede geëindigde Bernhard ten Brinke, die met zijn R5 Skoda Fabia een prachtige rentree in de Nederlandse rallysport maakte. Bob de Jong moest zaterdagochtend opgeven toen hij met zijn DS3 R5 van de weg raakte en de strijd om de zege in de Eurol R5 Rally Challenge moest staken. Henk Vossen reed een sterke wedstrijd en stelde de 3e plaats in de challenge veilig.

Nieuwkomers Kevin van Deijne (Ford) en de Zweed Jörgen Jonasson (Skoda) zorgden ervoor dat in Hellendoorn met de sterkste bezetting in de R5 klasse dit seizoen het publiek kon genieten van een spannende strijd voorin het klassement. Dat belooft voor 2018 – met zeker nog twee nieuwe R5 deelnemers erbij en geen WRC’s meer – een spannend Nederlands rallyseizoen!

De Eurol Hellendoorn Rally werd verreden over 12 klassementsproeven en vooraf was duidelijk dat viervoudig winnaar Dennis Kuipers in zijn laatste rally in Nederland met de WRC Ford Fiesta de gedoodverfde favoriet was voor de eindoverwinning. Kuipers was op alle proeven het snelst en zegevierde dan ook onbedreigd voor de vijfde keer in zijn thuisrally. Kuipers heeft aangegeven volgend seizoen serieus te overwegen naar de R5 klasse over te stappen, zodat hij zijn talent in gelijkwaardig materiaal kan tonen ten opzichte van de overige topcoureurs die al over een R5 auto beschikken.

Op de eerste dag van de Eurol Hellendoorn Rally lieten de R5 matadors zien hoe mooi de strijd kan zijn. Met zes gelijkwaardige auto’s van drie verschillende merken aan de start brandde de strijd achter Dennis Kuipers meteen los. Bernhard ten Brinke (Skoda) kende de beste start terwijl achter hem Hermen Kobus (Skoda) en Bob de Jong (DS3) stuivertje wisselden. Aan het einde van de eerste dag was het Bernhard ten Brinke op de tweede plaats achter Kuipers, met Kobus op plek 3, De Jong 4, Kevin van Deijne 5 en Jörgen Jonasson op de zesde plaats. Henk Vossen bezette een keurige 10e plaats.

Op de tweede dag, die begon na een nacht vol regen, was het alle hens aan dek voor de deelnemers. De klassementsproeven waren glibberig en de coureurs moesten alert zijn op de wisselende omstandigheden: opdrogend asfalt, nat asfalt, drassig onverhard en ‘bumpy’ stroken met diepe sporen wisselden elkaar af. Bob de Jong werd daar het belangrijkste slachtoffer van toen hij op proef 6 op een nat stuk onverhard rechtdoor een kleine sloot inschoof en vast kwam te zitten. Daardoor viel hij uit en moest hij met lede ogen toezien hoe de andere R5’s de hele dag een mooie strijd uitvochten. Henk Vossen maakte de meeste progressie: hij klom op van de 10e plaats naar plek 6, waardoor alle 5 resterende R5’s achter elkaar finishten, op plek 2, 3, 4, 5 en 6. Kevin van Deijne debuteerde uitstekend met de Ford Fiesta van Hans Weijs Motorsport en het is te hopen dat hij het komende seizoen aan alle wedstrijden van de Eurol R5 Rally Challenge kan deelnemen!

Binnenkort zal er overleg plaats vinden met de rijders over de opzet van de Eurol R5 Rally Challenge voor de toekomst. Want na dit eerste geslaagde jaar is duidelijk dat de R5 klasse toekomst heeft in Nederland.

Uitslag Eurol Hellendoorn Rally – Eurol R5 Rally Challenge:

1. Dennis Kuipers/Robin Buysmans Ford Fiesta WRC 1 uur 37 min 28,2 sec
2. Bernhard ten Brinke/Davy Thiery Skoda Fabia R5 op 1 min 29,5 sec
3. Hermen Kobus/Erik de Wild Skoda Fabia R5 op 2 min 29,1 sec
4. Kevin van Deijne/Hein Verscheuren Ford Fiesta R5 op 6 min 47,2 sec
5. Jörgen Jonasson/Nicklas Jonasson Skoda Fabia R5 op 7 min 34,1 sec
6. Henk Vossen/Sander van Barschot Ford Fiesta R5 op 9 min 26,3 sec

1e plaats: Bernhard ten Brinke (Zeddam)
Zijn rentree in de Nederlandse rallysport had niet beter kunnen verlopen voor Bernhard ten Brinke. Met de Skoda Fabia R5 van Wevers Sport wist hij dat het vrijwel onmogelijk was om Dennis Kuipers van de overall zege af te houden: “Toch zaten we op een aantal proeven dicht achter Dennis. Maar de zege in de R5 klasse vonden wij deze keer goed genoeg. En het was een prachtige, uitdagende rally, met steeds wisselende omstandigheden. Het was de zwaarste Hellendoorn ooit voor mij. Zonder noemenswaardige problemen wisten we Kobus (en aanvankelijk ook De Jong) echter netjes achter ons te houden. We gaan ons eens goed beraden op 2018, want de strijd met louter R5’s is erg mooi…!”

2e plaats: Hermen Kobus (Nijmegen)
Dolgelukkig nam Hermen Kobus op het finishpodium de trofee van de Eurol R5 Rally Challenge 2017 in ontvangst. “We zijn superblij met dit resultaat, hoewel het jammer was dat Bob de Jong al zo vroeg uitviel. Na zijn uitvallen konden wij consolideren, omdat we ook Open Nederlands Kampioen konden worden.” En dat werd Hermen Kobus ook, die zo met twee titels en de beker voor de derde plaats algemeen naar huis ging! “De start van de rally verliep moeizaam, maar allengs ging het beter en nu staan we heel erg blij aan de finish na een goed seizoen met de Skoda Fabia R5.”

3e plaats: Kevin van Deijne (Zeeland)
De 27-jarige Kevin van Deijne keek lang reikhalzend uit naar zijn R5 debuut. “Mijn prioriteit ligt dit jaar in Frankrijk (Clio Cup), maar ik zou graag in de toekomst met een R5 willen rijden. Daarom was het nu een mooi moment om te proeven aan deze klasse. Het was voor mij de eerste keer in een vierwielaangedreven auto, dus ik heb het rustig opgebouwd. Maar de ervaring is geweldig en smaakt naar meer.”

4e plaats: Jörgen Jonasson (Umea, Zweden)
Na een afwezigheid van 20 jaar (!) schreef de Zweedse rallyrijder Jörgen Jonasson zich in voor Hellendoorn; in de negentiger jaren reed hij in Hellendoorn met een VW Golf, maar nu beschikt de sympathieke Zweed over een R5 Skoda Fabia. Door zijn deelname aan de Eurol R5 Rally Challenge kwam het aantal R5’s voor het eerst dit seizoen op 6. Aan de finish toonde Jonasson zich tevreden: “De rally was heel uitdagend en wij hebben weinig ervaring op asfalt, dus het was even afwachten hoe de verhoudingen zouden liggen, maar ik ben zeer tevreden met de 4e plaats in de Eurol R5 Rally Challenge.”

5e plaats: Henk Vossen (Tegelen)
Met drie resultaten uit drie wedstrijden in Nederland met de R5 kan Henk Vossen nu al terugkijken op een geslaagd seizoen; daarnaast reed de routinier ook nog eens twee WRC-wedstrijden (Monte Carlo en Deutschland). “Ik voel mij steeds meer thuis in de R5 Fiesta en dat lieten we zaterdag ook wel zien, toen wij van de 10e naar de 6e plaats in het algemeen klassement opklommen. Het was wel oppassen geblazen, want op sommige plaatsen was het erg glad. Maar we hebben ons weer uitstekend vermaakt.”

Uitgevallen: Bob de Jong (Essen, België)
Na zijn vroege uitvallen (KP6) was Bob de Jong uiteraard teleurgesteld: “Ik vind het erg jammer dat ik niet tot aan de finish strijd heb kunnen leveren met Hermen Kobus om de eindoverwinning in de Eurol R5 Rally Challenge, maar hij heeft de titel verdiend. Voor ons liep het vrijdagavond lekker en konden we het tempo voorin mee bepalen, maar zaterdagochtend was het vreselijk glad – het leek wel of we op ijs reden. Helaas werd een bocht ons fataal en hoewel de auto geen schade opliep kwamen we niet meer van onze plaats.”

Eindstand Eurol R5 Rally Challenge na 3 wedstrijden

POS. RIJDER ELE GTC Hellendoorn TOTAAL
1. Hermen Kobus, Skoda Fabia 25 18 18 61 punten
2. Bob de Jong, DS3 18 25 DNF 43 punten
3. Henk Vossen, Ford Fiesta 12 12 10 34 punten
4. Bernhard ten Brinke, Skoda Fabia DNS DNS 25 25 punten
5. Piet-Hein van der Heijden, Ford Fiesta 15 DNS DNS 15 punten
Joachim Grahn, Ford Fiesta DNS 15 DNS 15 punten
Kevin van Deijne, Ford Fiesta DNS DNS 15 15 punten
8. Jörgen Jonasson, Skoda Fabia DNS DNS 12 12 punten

Snelsten op de proeven:

1e 2e 3e 4e 5e 6e
Ten Brinke 10 2
Kobus 2 9 1
De Jong 1 3 1
Van Deijne 7 4 1
Jonasson 1 8* 2 1
Vossen 1* 7 4