Openingswedstijd Eurol R5 Rally Challenge prooi voor Hermen Kobus

Spannende openingsfase krijgt geen vervolg in GTC Rally

Onder stralende weersomstandigheden en enorme publieke belangstelling ging zaterdagmiddag op Breda International Airport de GTC Rally van start. Met ruim 100 deelnemende equipes, een compact tijdschema en een groots opgezet festival bood de organisatie een nieuw concept, waarbij veel spektakel werd geboden. Met wederom een groot aantal R5 auto’s van drie verschillende merken was ook de Eurol R5 Rally Challenge goed vertegenwoordigd.

Direct vanaf de start ontspon zich een fel secondenspel tussen de eerste 3 startnummers: Hermen Kobus (Skoda), Bob de Jong (Hyundai) en Hans Weijs jr. (Ford) kwamen maar met één doel naar de GTC Rally: de overall zege in deze Brabantse klassieker! Na drie klassementsproeven, waarvan er twee door Hermen Kobus en een door Bob de Jong werden gewonnen, was de marge minimaal. Maar op KP4 werd de GTC Rally van elke spanning beroofd toen Hans Weijs jr. en Bob de Jong de strijd moesten staken na een onfortuinlijke passage van een groot gat in het zandpad direct na de start. Daarna kon Hermen Kobus vrijwel zonder druk naar zijn eerste zege in de GTC Rally rijden en zo zijn leidende positie in de Eurol R5 Rally Challenge verstevigen.

De GTC Rally telde dit jaar 12 klassementsproeven, met uiteraard zaterdagavond de beruchte proef ‘Achtmaal’, die driemaal verreden moest worden. Hermen Kobus, die onlangs met zijn Skoda R5 nog schitterde in de befaamde Rally van Ieper, gaf een vervolg aan zijn recente goede prestaties en begon met twee snelste tijden. Bob de Jong, de winnaar van vorig jaar, was op KP3 het snelste en bezette met zijn Hyundai na 3 proeven de tweede plaats op 1,3 seconden achter Kobus. Hans Weijs jr. (Ford) volgde op slechts 1,5 seconde op plaats drie en zo werd de verwachte strijd tussen deze drie matadoren een feit en leek de GTC Rally een machtig vervolg te krijgen in de late middag en de avond. Maar helaas vonden Weijs en De Jong direct na de start van KP4 hun Waterloo, door een enorm gat in een zandpad op Breda International Airport. Beiden maakten een jump en landden hard op de neus van hun auto, waardoor de radiator lek raakte. Bij Hans Weijs leidde dat meteen tot koelingsproblemen en een vastgelopen motor; Bob de Jong kon zijn motor tijdig afzetten en voorkwam zo erger. De spanning was in een keer weg en Hermen Kobus leek onbedreigd naar de zege te rijden; maar ook hij verloor nog kostbare tijd toen hij zich op Achtmaal verremde. Hij herstelde zich echter goed en pakte zo de tweede achtereenvolgende en welverdiende overwinning in de Eurol R5 Rally Challenge, waarin hij nu soeverein aan de leiding staat. In de Eurol Hellendoorn Rally (14/15 september) zal moeten blijken of Hermen Kobus de felbegeerde titel kan prolongeren.

Achter Kobus ontspon zich een interessant gevecht tussen de Deense nieuwkomer in de Eurol R5 Rally Challenge, Esben Hegelund (Skoda) en Kevin van Deijne (Ford). Ook de Belgische Melissa Debackere (Skoda) mengde zich in dat gevecht, terwijl Henk Vossen (Ford) een constant gereden wedstrijd bekroond zag worden met de vijfde plaats.

Stand Eurol R5 Rally Challenge na 2 wedstrijden

POS. RIJDER ELE GTC Hellendoorn TOTAAL
1. Hermen Kobus, Skoda 23 23 46 punten
2. Kevin van Deijne, Ford 16 16 32 punten
3. Melissa Debackere, Skoda 14 12 26 punten
4. Henk Vossen, Ford 9 9 18 punten
5. Esben Hegelund, Skoda DNS 15 15 punten
6. Erik van Loon, Skoda 13 DNS 13 punten
7. Mats van den Brand, Ford DNF DNS 0 punten
Bob de Jong, Hyundai DNF DNF 0 punten
Hans Weijs jr., Ford DNS DNF 0 punten

Volgende rally: Eurol Hellendoorn Rally, 14/15 september

Uitslag GTC Rally – Eurol R5 Rally Challenge

1. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL/NL) Skoda Fabia R5 1 uur 27 min 32,4 sec
2. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL) Ford Fiesta R5 2 min 49,8 sec
3. Esben Hegelund/Karsten Isaksen (DK/DK) Skoda Fabia R5 op 3 min 02,3 sec
4. Melissa Debackere/Didier Bostoen (B/B) Skoda Fabia R5 op 3 min 31,9 sec
5. Henk Vossen/Johan Findhammer (NL/NL) Ford Fiesta R5 op 6 min 50,7 sec
Hans Weijs jr./Yannic Sterken (NL/B) Ford Fiesta R5 uitgevallen
Bob de Jong/Bjorn Degandt (NL/B) Hyundai i20 R5 uitgevallen

1e plaats: Hermen Kobus (Skoda – Nijmegen)
Hermen Kobus was uiteraard blij met de zege: “Maar ik had de zege liever gevierd na een spannende strijd met Bob de Jong en Hans Weijs. Natuurlijk stond ik ook aan de leiding toen zij er nog bij waren, maar het was voor iedereen leuker geweest als zij ook de finish hadden gehaald. Voor ons liep het allemaal goed, hoewel ik in het begin nog wel even de juiste ‘flow’ moest vinden.” De Skoda-rijder beraadt zich nog over de rest van het seizoen: “We moeten nog besluiten of we komende maand in de WRC Rally van Duitsland zullen starten en wat daarna nog op het programma komt te staan.”

2e plaats: Kevin van Deijne (Ford – Zeeland)
Kevin van Deijne gaat zich steeds beter voelen in de Ford Fiesta R5: “Ik merk dat ik nog steeds bij leer, vooral het zo laat mogelijk remmen blijft lastig in te schatten. Maar ik heb met veel plezier hier gereden en Achtmaal blijft een mooie belevenis. De 22 km lange proef daar is ook echt uitdagend.” In de slotfase wist Van Deijne de Deens kampioen Esben Hegelund knap achter zich te houden, waardoor hij de tweede plaats in de Eurol R5 Rally Challenge stevig in handen heeft.

3e plaats: Esben Hegelund (Skoda – Hadsten, Denemarken)
Door een gemiste vlucht arriveerde Esben Hegelund vrijdagavond pas laat in Brabant en miste zo een deel van de verkenning: “Dat was wel even lastig, maar we moeten toch nog erg wennen aan de Nederlandse omstandigheden, vooral het vinden van de rempunten vind ik lastig.” Toch raakte de 45-jarige Deen, rijdend met een auto uit de stal van Wevers Sport, steeds beter in zijn ritme en kwam hij nog dicht op Kevin van Deijne. “Het was enorm leuk om hier te rijden en we komen ook graag naar Hellendoorn.”

4e plaats: Melissa Debackere (Skoda – Wervik, België)
Inmiddels heeft Melissa Debackere besloten om alle wedstrijden voor de Eurol R5 Rally Challenge in haar programma op te nemen en in de GTC Rally bewees ze daarmee een juiste keuze te hebben gemaakt: “Hoewel ik nog steeds moet wennen aan de Nederlandse omstandigheden vind ik de competitie hier heel erg leuk. Achtmaal ligt mij heel goed.” Dat bewees de Belgische dan ook door steeds snellere tijden op de klok te zetten en bij de tweede doorkomst realiseerde zij zelfs de tweede tijd achter Hermen Kobus!

5e plaats: Henk Vossen (Ford – Tegelen)
In zijn 50erally seizoen (!) kan Henk Vossen nog steeds genieten van de rallysport in eigen land: “Natuurlijk is dit geen WRC wedstrijd en zijn er genoeg verbeterpunten aan te geven, maar proeven zoals Achtmaal blijven uniek. Ik had wel wat moeite om de juiste rempunten te vinden, omdat de grip steeds wisselend is, dus het kan zeker nog wel iets sneller, maar ik ben tevreden met mijn vierde plaats in de tussenstand van de Eurol R5 Rally Challenge.”

uitgevallen: Bob de Jong (Hyundai – Essen, België)
Bob de Jong was uiteraard niet blij na zijn uitvalbeurt in zijn thuisrally: “Dit was nergens voor nodig; de organisatie heeft zichzelf, maar vooral ons tekort gedaan door zo’n slechte passage in de rally te houden, alleen voor meer spektakel; dat valt niet goed te praten. En het overschaduwt een rally die anders een heel spannend verloop en goede afloop had kunnen hebben!”

uitgevallen: Hans Weijs jr. (Ford – Elst)
Hans Weijs jr was erg boos: “We rijden hier de sterren van de hemel met drie equipes en zorgen voor spanning en sensatie, maar worden gedwarsboomd om goed te kunnen presteren door een knullige fout van de organisatie. Daar helpen we de rallysport niet mee verder.”